Gymnázium Ostrov
Z některých škol odcházejí nic netušící absolventi do nelítostného světa, přáli bychom si, aby z ostrovského gymnázia vycházeli nelítostní absolventi a absolventky do nic netušícího světa!

Česky English Deutsch

Peníze, nebo život!

Foto

Ne, nebojte se, vše je v pořádku. To jen naše sekundy v pátek 1. listopadu navštívily v Muzeu hlavního města Prahy putovní výstavu "Peníze, nebo život?", aby se více dozvěděly o vzniku a vývoji peněz, hospodaření s penězi, ale také o bankách a jejich funkcích.
    Nejprve jsme však zhlédli divadelní představení "Poslední mince", které nás doslova vtáhlo do děje. Někteří žáci se totiž ve druhé části představení přeměnili v dramatiky, režiséry a někteří v herce a my jsme pak viděli jimi přepracovaný Dominikův příběh o jeho velké touze vlastnit supermobil, pro nějž byl ochoten udělat opravdu cokoliv.
    Po krátké přestávce na oběd a návratu zpět do muzea obdržel každý z nás vědomostní knížku se spořící kartou a pustili jsme se do interaktivní prohlídky výstavy. Na mnoha stanovištích jsme mohli vydělávat a utrácet virtuální peníze, investovat je do zboží a cenných papírů, spořit nebo je darovat na charitativní účely. Zábavnou a herní formou jsme si vyzkoušeli udržet fiktivní rozpočet ve vyrovnaném stavu. Na závěr jsme si každý vytiskl přehled účtu o hospodaření s penězi.

Díky naší zručnosti, matematické a finanční gramotnosti jsme nejen neuvízli v žádné dluhové pasti, ale ještě jsme si kromě skvělých zážitků odvezli i vlastnoručně vyrobené peníze. Bohužel, jen hrací.

Mgr. Dáša Machková a Mgr. Naďa Čechmanová

 



Zpět

Gymnázium Ostrov