Gymnázium Ostrov
Z některých škol odcházejí nic netušící absolventi do nelítostného světa, přáli bychom si, aby z ostrovského gymnázia vycházeli nelítostní absolventi a absolventky do nic netušícího světa!

Česky English Deutsch

Studenti angličtiny podporují indickou dívku v rámci projektu Adopce na dálku

Již před rokem se skupina angličtinářů (tehdy z kvarty) zapojila do projektu Arcidiecézní charity v Praze a v rámci tzv. Adopce na dálku, která si klade za cíl pomáhat dětem v rozvojových zemích, podporuje indickou dívenku Suryu.

 

Surye je 14 let a pochází z indického státu Tamil Nadu. Víme, že má nemocnou maminku, která loni obstarávala finance do rodinného rozpočtu odstraňováním bahna při rekonstrukci rybníka, a tatínek nečekaně zemřel před 3 lety. Kromě Suryy má maminka na starosti ještě další dvě děti. Ačkoli u nás vzdělání bereme jako samozřejmou a velmi důležitou součást života, Surya by si chození do školy bez pomoci našich studentů dovolit nemohla, protože s ohledem na podmínky v Indii se stále jedná o luxus.

 

Jistým paradoxem je také fakt, že oproti našim nákladům na vzdělání Suryin roční rozpočet je vyměřen na „pouhých“ 4900,- Kč. Pro první rok se studenti složili a každý přispěl svou částkou. Letošní příspěvek jsme pojali poněkud aktivněji a na její školné jsme si vydělali výrobou mýdla, které studentky z kvinty a prvního ročníku prodávaly během obou třídních schůzek. Moc bychom tedy rádi poděkovali všem, kteří si tato ručně vyrobená mýdla koupili a podpořili dobrou věc.

 

Kontakt se Suryou je vcelku čilý. Sice její rodnou tamilštinu nikdo neovládáme, ale angličtina nám v této fázi zaplaťpánbůh dostačuje. Vyměnili jsme si několik dopisů, kde jsme Suryu seznámili s naší republikou a na oplátku i my dostáváme informace o Indii. Lze tak říci, že studenti získali novou spolužačku, která sedí v lavici několik tisíc kilometrům od nás.

 

Z prvního dotazníku jsme se dozvěděli, že Suryino přání je stát se doktorkou. Kéž jí tedy finanční injekce studentů z kvinty a prvního ročníku pomůže splnit tento sen a Indie bude mít dalšího vzdělaného člověka navíc.

 

Seznam studentů podílejících se na adopci:

V5.B

Tomáš Filipcsik

Vašek Novák

Honza Pauch

Tomáš Pavlík

Markéta Pincová

Míra Pokorný

Bára Savčicová

Matěj Sedláček

Roman Stach

Bára Šubrová

Leona Vokáčová

Šárka Stránská (naše již bývalá studentka)

 

1.A

Kristýna Gvoždíková

Tomáš Haak

Katka Saligerová

Adéla Zachardová

 

Za výraznou pomoc při výrobě mýdla děkujeme i Tomášovi Karochovi z druhé angličtinářské skupiny, která se rovněž stará o indického chlapce.

 

Jana Kitzbergerová

 

Více informací o Adopci na dálku naleznete na následujícím odkazu: http://praha.charita.cz/zahranici/adopce-na-dalku/

 



Zpět

Gymnázium Ostrov