Gymnázium Ostrov
Z některých škol odcházejí nic netušící absolventi do nelítostného světa, přáli bychom si, aby z ostrovského gymnázia vycházeli nelítostní absolventi a absolventky do nic netušícího světa!

Česky English Deutsch

Zahájení činnosti astronomického kroužku

Foto
Ve čtvrtek čtvrtého února odpoledne oficiálně zahájil svoji činnost astronomický kroužek. Úvodní schůzku vedl odborný pracovník Hvězdárny Františka Krejčího Jaroslav Maxa, kterému patří velké poděkování. Nejen za to, že pro účastníky připravil pěkné astronomické odpoledne, ale hlavně za to, že přivezl SID monitor a slíbil, že nám pomůže naučit se s ním pracovat. 
Co to takový SID monitor je? Nehledejte na tom nic složitého, je to indukční cívka, tedy takové stříbrné kolo sestávající z několika desítek závitů izolovaného drátu. Můžete se na něj podívat v učebně fyziky, kde visí vedle Alberta Einsteina.
Na SID monitoru se indukuje napětí odrážené od ionosférických vrstev v zemské atmosféře. Tam vzniká níže teplotní plazma díky energii pocházející ze Slunce, od Jupiteru nebo z hlubokého vesmíru. A my se ho naučíme měřit!
Během odpoledne jsme se ale nezabývali jen astrofyzikou. Našim uším neunikly ani takové záludnosti, jako je Dopplerův jev, Einsteinova relativita, Hawkingovy rovnice, velký třesk, vakuum a kyslíkový biradikál. 
A co bude námětem příští schůzky? Tam se hlavně zapojí zájemci o astronomické fotografování, protože si budeme povídat o Sluneční soustavě a o tom, jak se dá ona, a nejen ona fotografovat moderní astronomickou technikou. A nakonec nezapomeneme na důležitou otázku života a vesmíru.
A vůbec. I když samozřejmě všichni víme, že odpověď je čtyřicet dva. Ale umíte se zeptat?
Samozřejmě také vítáme nové členy. Jestli se občas díváš v noci na oblohu, a třeba i jinam než na Měsíc, a ptáš se, proč to tam všechno svítí, pak jsme tu pro Tebe! 
Přihlášky jsou otevřeny v kabinetu fyziky a chemie.


Zpět

Gymnázium Ostrov