Gymnázium Ostrov
Z některých škol odcházejí nic netušící absolventi do nelítostného světa, přáli bychom si, aby z ostrovského gymnázia vycházeli nelítostní absolventi a absolventky do nic netušícího světa!

Česky English Deutsch

Libor Dvořák - překladatel a komentátor Českého rozhlasu

Foto

 Ve středu 14. června 2017 navštívil naší školu Libor Dvořák, překladatel, novinář a komentátor Českého rozhlasu, který se specializuje na oblast Ruska.

Libor Dvořák nejdříve pracoval jako redaktor časopisu Sovětská literatura, později působil ve Východoevropské informační agentuře, dále byl redaktorem České televize a od roku 2005 komentátorem Českého rozhlasu Plus. Specializuje se na Rusko a bývalé svazové republiky. Několik let pobýval v Sovětském svazu a Rusko pravidelně navštěvuje. Také se věnuje překladatelské činnosti především současné ruské literatury (např. Vladimír Sorokin) Pan Dvořák studenty provedl politicko-ekonomickým a společenským vývojem Sovětského svazu od jeho rozpadu a co tomu předcházelo až po nedávné události a především osobnost současného prezidenta Vladimíra Putina. Libor Dvořák studentům přednášel o politických praktikách v autoritářském státě, ať už se jedná o utlačování opozice, či šíření propagandy v ruské státní televizi. Došlo také na porušování zákonů a justici, která není nezávislá. Moc současného prezidenta přirovnal k moci cara.  Dále se zabýval otázkami budoucího vývoje Ruské federace (budoucí prezidentské volby) a zamýšlel se nad úlohou ruské společnosti. Přestože současné Rusko není svobodnou zemí, nastala otázka, zda takovou zemí vůbec někdy bylo a zda společnost není navyklá na autoritativní vládu a 90. léta tak nebyla pouhou anomálií v tisícileté ruské historii. Skepticky se vyjádřil o možné budoucí změně ruské domácí politiky.Poslední beseda školního roku byla velmi zajímavá, děkujeme panu Dvořákovi a těšíme se na další návštěvu.

Filip Galaba 3. A



Zpět

Gymnázium Ostrov