Gymnázium Ostrov
Z některých škol odcházejí nic netušící absolventi do nelítostného světa, přáli bychom si, aby z ostrovského gymnázia vycházeli nelítostní absolventi a absolventky do nic netušícího světa!

Česky English Deutsch

Po stopách románu Cejch

Foto
Ve středu 20. září 2023 se studenti V6.B pod vedením Mgr. Jakuba Hechta a Mgr. Ivana Machka zúčastnili exkurze s názvem Po stopách románu Cejch.
Cílem exkurze bylo přiblížit hmotné literární prostředí románu Cejch od spisovatele Zdeňka Šmída.
Tento román je dnes již téměř kultovním dílem s tematikou historie česko-německých vztahů a života v centrálním Krušnohoří. Je součástí školního maturitního kánonu a sextáni jej nyní mají jako povinnou četbu.
Cejch se odehrává ve fiktivní vesnici Bach, kterou autor ale zasadil do zcela konkrétních míst v okolí měst Nejdek a Přebuz.
Ve středu ráno jsme se tedy pěšky vydali lesní cestou z Nových Hamrů proti proudu divoké Rolavy do míst, kde až do roku 1945 byla osada Chaloupky (Neuhaus) a kde se dnes rozkládají krásné sice, ale liduprázdné pláně a lesy. Toto místo jsme si vybrali jako dokonalé kulisy Bachu.
Studenti se na místě s místem detailně seznámili, pomocí práce s ukázkami z románu tvořili i vlastní výtvarnou podobu Bachu, své výtvory mohli navzájem sdílet v improvizované přírodní galerii, seznámili se prostřednictvím dokumentárních fotografií se způsobem života původních Krušnohorců a s jejich tradičními řemesly (paličkování, vykrajování knoflíků z perleti aj.), mnozí ochutnali i endemitní krušnohorskou bylinu koperník a v neposlední řadě si všichni užili pobyt v panenské přírodě za krásného počasí.

Mgr. Jakub Hecht 



Zpět

Gymnázium Ostrov